Vårbrigaden 01 -hva gjorde vi?

Vi var observatører, vi ga timer i strikking og fiolinspill, lekte med barn, hadde engelsk-time og jobbet kaffeplukking...

image.php?id=1561

 

 

 

 

 

 

 

 

Fire av oss er på et sted som kalles Los Altos i to ulike landsbyer. Ingeborg og Anders bor i et observatørhus i X'oyep. Noe av arbeidet til Ingeborg og Anders består av at de blir med familier i landsbyen ut på kaffeplukking fordi deres nærvær får familiene til å føle seg tryggere.

En times gange unna bor Michael og Ida, i NuevoYibeljoj. De bor i samme familie i et hus med vegger av plast og gulvet av sammentråkket leire. Der er det en bitteliten "foss" man kan bade og vaske klær i, så de får ukentlige besøk av Ingeborg og Anders til dette formålet. I tillegg til familien på åtte, Ida og Michael bor det hunder, høner og store mengder lopper i huset.

På en helseklinikk i Poza Rica, ganske nært grensa til Guatemala, bor Marit og Kjersti. Det ei fantastisk flott elv der de kan bade hver dag om de måtte ønske det. De får være med på kursing på klinikken, veiing av unger, og er ellers ivrige på kjøkkenet.

I Ra Barbara, en landsby et par timers kjøring fra Palenque, bor Silje og Finn i et observatørhus sammen med likesinnede fra hele verden. Arbeidsoppgaven deres er først og fremst å være observatører. Ellers har de ikke så mye å gjøre, men de regner med at de får mer å gjøre seinere. Roberto Barrios ligger ved en av de flotteste elvene i området der fossefallene er akkompagnert av apeskrik.

Ranya og Gaby bor sammen med vårt ungarske tilskudd til brigaden, legen Ferenc. Ranya bor hos en nydelig familie på seks i et murhus med hage, utedusj med gulv av maiskolber, og de har mange dyr. Gaby og Ferenc bor på den nystarta klinikken. Sammen med ungene i landsbyene holder de på med teater, engelsk, tegning, maling og lek. I tillegg har de satt i gang et prosjekt som går ut på å samle inn barnehistorier til ei bok.

Gudrun og Ellen bor i en landsby som ligger 20 minutters kjøring fra Ranya og Gaby. De bor i landsbyens eneste hus med betonggulv. Faren i familien er sjuk og venter på nyretransplantasjon.  Gjennom deltakelse på fellesmøter, har de fått godt innblikk i organiseringa i landsbyen. Barn og voksne blir storøyde og stumme beundring når Gudrun spiller fiolin, og Ellen holder strikke- og heklekurs som har stor oppslutning.

Land